Dereń jadalny

DEREŃ JADALNY - słodka nowość

Cornus mas

Dereń jadalny to owocujący i ozdobny krzew, który występuje naturalnie w południowo-wschodniej Europie i południowo-zachodniej Azji. W średniowieczu znany był jako roślina sadzona przy klasztorach, ponieważ mnisi cenili sobie zdrowotne właściwości owoców. Dereń jadalny wytwarza słodkie, bardzo smaczne, czerwone owoce o długości około 2cm i kształcie przypominającym oliwki. Obecnie również znajdują zastosowanie w medycynie- ekstrakty z owoców derenia wykorzystuje się do leczenia gorączki i poprawiania funkcji układu pokarmowego. Pozytywnie wpływają również na funkcjonowanie układu krążenia.

Dereń jadalny zyskuje coraz większą popularność w Europie i Ameryce Północnej, nie tylko ze względu na owoce, ale także walory dekoracyjne. Gatunek ten bardzo efektownie wygląda w marcu, kiedy krzew jeszcze przed wypuszczeniem liści obficie pokrywa się delikatnymi, zebranymi w kwiatostany, żółtymi kwiatkami, przypominając żółtą chmurę. Latem, ciemno zielone liście kontrastują z intensywną czerwienią owoców, natomiast jesienią, liście przebarwiają się na czerwono-brązowy kolor.

Owocowanie: owocuje w sierpniu. Owoce można spożywać surowe i suszone, ale idealnie nadają się również do sporządzania przetworów (konfitur, syropów, sosów czy nalewek- słynna dereniówka).
Stanowisko: słoneczne lub lekko półcieniste.
Charakterystyka krzewu: liście owalne o długości 5-8cm, rośnie w postaci dużego krzewu lub małego drzewa. Pokrój gęsty, wyprostowany. Osiąga około 3-4m wysokości.
Gleba: przepuszczalna, próchniczna. Krzew ma niskie wymagania glebowe, preferuje pH lekko kwaśne do obojętnego.
Kwiaty: żółte, kwitnie w marcu.
Mrozoodporność: krzew w pełni mrozoodporny.

Kontakt

Zadaj pytanie

przewiń do góry