Jagoda Goji

JAGODA GOJI - najzdrowszy owoc świata

Lycium barbarum - kolcowój szkarłatny

Kolcowój szkarłatny, popularnie nazywany jagodą Goji, to owocujący krzew z rodziny psiankowatych, wytwarzający niewielkie, podłużne, czerwone, jadalne owoce o długości około 2cm, o smaku słodko- gorzkim, a po wysuszeniu słodko-kwaśnym. Od tysiącleci właściwości lecznicze jagód Goji wykorzystywane były w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej. Stosowano je aby poprawić działanie układu krwionośnego (zwłaszcza w chorobach serca i przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi), polepszyć funkcjonowanie wątroby i nerek, wzmocnić odporność organizmu, poprawić wzrok, zapobiec bólom i zawrotom głowy oraz zagwarantować długowieczność.

Obecnie jagody Goji, ze względu na swoje wyjątkowe działanie, podbijają rynki amerykańskie i europejskie i zostały uznane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Zdobyły zainteresowanie współczesnej medycyny, a badania laboratoryjne substancji aktywnych obecnych w owocach pozwoliły na dokładniejsze poznanie ich właściwości leczniczych.

Właściwości lecznicze:
  • bogate źródło witamin C, A, B1, B2, B6 i E, minerałów i aminokwasów,
    duża zawartość antyoksydantów, zmniejszających ryzyko chorób nowotworowych,
    wzmacniania system immunologiczny,
    poprawia krążenie krwi,
    hamuje syntezę cholesterolu,
    poprawia wzrok dzięki zawartości beta-karotenu,
    poprawia trawienie dzięki zawartości betainy,
    polepsza działanie układu nerwowego - pozytywnie wpływa na samopoczucie i jakość snu,
    spowalnia procesy starzenia
  • Owocowanie: latem (sierpień- wrzesień). Owoce zbiera się i suszy, ale można je również spożywać surowe bądź jako dodatek do herbaty lub składnik ciast i deserów.
    Maksymalne dzienne spożycie: 50 szt (10-15g)
    Stanowisko: słoneczne
    Charakterystyka krzewu: pędy pokryte kolcami, liście lancetowate, podłużne, o długości do 10cm, dorasta do około 1-3m wysokości
    Gleba: przepuszczalna, o pH obojętnym do lekko zasadowego.
    Kwiaty: małe, jasno różowe. Kwitnie lipiec-sierpień.
    Mrozoodporność: bardzo wysoka, do -30°C

    Kontakt

    Zadaj pytanie

    przewiń do góry