Jagoda Kamczacka

JAGODA KAMCZACKA - mrozoodporna nowość

Lonicera caerulea L. var. kamtschatica - suchodrzew kamczacki

Jagoda kamczacka to owocowy krzew pochodzący z Azji północno-wschodniej, który cieszy się rosnącą popularnością ze względu na swoje walory zdrowotne i smakowe, przewyższające wiele znanych na rynku owoców, oraz wysoką plenność- uzyskuje się 2-3kg owoców z jednego krzewu. Gatunek ten wytwarza niebieskie, podłużne, słodko- kwaśne owoce o długości 3-4cm, pokryte nalotem woskowym. Krzew charakteryzuje się wysoką odpornością na suszę i niezwykle wysoką mrozoodpornością - wytrzymuje ponad 40 stopniowe mrozy, dzięki czemu jest powszechnie uprawiany na terenach Rosji. Ze względu na niskie wymagania rozwojowe i wczesną porę owocowania, stanowi obiecującą alternatywę dla borówki amerykańskiej.

Pozytywne działanie jagody kamczackiej na nasze zdrowie wynika z dużej zawartości w owocach dobroczynnych substancji: witaminy C, flawonoidów, antyoksydantów (głównie antocyjanin) oraz kwercetyny.

Właściwości lecznicze:
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
    chroni komórki przed działaniem wolnych rodników,
    działa przeciwzapalnie,
    zmniejsza ryzyko cukrzycy,
    pozytywnie wpływa na wzrok,
    działa antyalergicznie,
    poprawia wygląd skóry dzięki pozytywnemu oddziaływaniu na włókna kolagenowe,
    chroni przed negatywnym wpływem cholesterolu na zdrowie,
    pozytywnie wpływa na układ krążenia, zapobiega zakrzepom
  • Owocowanie: obfite, bardzo wczesne (od połowy maja). Owoce można spożywać surowe lub w postaci przetworów.
    Stanowisko: słoneczne
    Charakterystyka krzewu: pokrój zwarty, kopulasty. Pędy sztywne, liście owalne, o długości około 6cm. Krzew dorasta do 2m wysokości
    Gleba: przepuszczalna, o pH lekko kwaśnym (5,5-6)
    Kwiaty: małe, biało-żółte. Kwitnie na początku kwietnia.
    Mrozoodporność: niezwykle wysoka - do -45°C. Kwiaty wytrzymują spadki temperatur do -7°C.

    Kontakt

    Zadaj pytanie

    przewiń do góry