Świdośliwa

ŚWIDOŚLIWA - odporna nowość

Amelanchier

Świdośliwa to rodzaj krzewów owocujących, należący do rodziny różowatych, naturalnie występujący na terenach Ameryki Północnej. Zalicza się do niego m.in. gatunki takie jak Świdośliwa Lamarcka (Amelanchier lamarckii), Bartrama (bartramiana), kanadyjska (canadensis), okrągłolistna (rotundifolia) czy olcholistna (alnifolia). Ze względu na walory smakowe i zdrowotne owoców, jak i dekoracyjny wygląd krzewów przez cały rok, cieszą się dużą popularnością w Kanadzie i stanowią bardzo obiecującą nowość w krajach europejskich.

Wiosną, świdośliwa obficie obsypuje się delikatnymi, białymi kwiatami, a latem wytwarza łagodne w smaku, słodkie, fioletowo-granatowe owoce przypominające owoce borówki amerykańskiej, kontrastujące z ciemną zielenią liści. Jesienią liście przyciągają wzrok feerią pomarańczowo-czerwonych barw, a zimą krzew wyróżnia srebrzysta kora.

Prozdrowotne właściwości owoców świdośliwy wynikają z ich wysokiej zawartości błonnika, wapnia, węglowodanów i białek. Są one również doskonałym źródłem żelaza (zawierają go ponad dwukrotnie więcej niż owoce borówki amerykańskiej) oraz związków fenolowych (szczególnie antocyjanin), jak również potasu i magnezu. W owocach świdośliwy obficie występują także witaminy z grupy B, C, A i E.

Owocowanie: od połowy czerwca do połowy lipca. Owoce okrągłe, granatowo- niebieskie, średnicy 1-1,5cm, smaczne, aromatyczne, nadające się do spożycia na surowo lub w postaci przetworów. Plenność 6-10 ton/ha
Stanowisko: słoneczne lub lekko półcieniste, przewiewne
Charakterystyka krzewu: liście owalne o długości 6-8cm, rośnie w postaci dużego krzewu lub małego drzewa. Pokrój luźny, wyprostowany. Osiąga około 2-5m wysokości, w zależności od odmiany. Odporny na szkodniki i choroby
Gleba: krzew ma niskie wymagania uprawowe, preferuje gleby przepuszczalne o pH lekko kwaśnym do obojętnego
Kwiaty: białe, kwitnie wczesną wiosną
Mrozoodporność: krzew w pełni mrozoodporny

Kontakt

Zadaj pytanie

przewiń do góry