Lonicera caerulea L. var. kamtschatica - suchodrzew kamczacki
Jagoda kamczacka to owocowy krzew pochodzący z Azji północno-wschodniej, który cieszy się rosnącą popularnością ze względu na swoje walory zdrowotne i smakowe, przewyższające wiele znanych na rynku owoców, oraz wysoką plenność- uzyskuje się 2-3kg owoców z jednego krzewu. Gatunek ten wytwarza niebieskie, podłużne, słodko- kwaśne owoce o długości 3-4cm, pokryte nalotem woskowym. Krzew charakteryzuje się wysoką odpornością na suszę i niezwykle wysoką mrozoodpornością - wytrzymuje ponad 40 stopniowe mrozy, dzięki czemu jest powszechnie uprawiany na terenach Rosji. Ze względu na niskie wymagania rozwojowe i wczesną porę owocowania, stanowi obiecującą alternatywę dla borówki amerykańskiej.
Pozytywne działanie jagody kamczackiej na nasze zdrowie wynika z dużej zawartości w owocach dobroczynnych substancji: witaminy C, flawonoidów, antyoksydantów (głównie antocyjanin) oraz kwercetyny.
Owocowanie: obfite, bardzo wczesne (od połowy maja). Owoce można spożywać surowe lub w postaci przetworów.
Stanowisko: słoneczne
Charakterystyka krzewu: pokrój zwarty, kopulasty. Pędy sztywne, liście owalne, o długości około 6cm. Krzew dorasta do 2m wysokości
Gleba: przepuszczalna, o pH lekko kwaśnym (5,5-6)
Kwiaty: małe, biało-żółte. Kwitnie na początku kwietnia.
Mrozoodporność: niezwykle wysoka - do -45°C. Kwiaty wytrzymują spadki temperatur do -7°C.