Lonicera kamtschatica 'Lori' - jagoda kamczacka
Nowa amerykańska odmiana jagody kamczackiej, dorastająca do 2 m. wysokości, o licznych, silnych, grubych pędach. Plenna odmiana o wczesnej porze owocowania, kwitnie w kwietniu/maju, dojrzewa w maju/czerwcu. W okresie pełni owocowania z jednego krzewu można pozyskać nawet do 6 kg owoców.
Owoce smaczne, słodko-kwaśne, bez goryczki, lekko cierpkie, niebiesko-fioletowe z niebieskawym nalotem, średniej wielkości, owalne, beczułkowate.
Przeznaczone głównie do wykorzystania w przemyśle spożywczym do przetwórstwa. Wysoka mrozoodporność do -42°C. Owoce zwarte, mocno przylegają do łodygi, nie odpadają, ale po oddzieleniu od gałęzi swobodnie się oddzielają. Nadają się do zbioru mechanicznego. Skórka jest delikatna, ale mocna i nie ulega uszkodzeniom podczas zbioru. Owoce można przechowywać w lodówce 2-4 tygodnie, nie tracą przy tym smaku ani wyglądu. Odmiana odporna na choroby i szkodniki.